Yangın Algılama Sistemleri
Buradasınız: Anasayfa / Hizmetlerimiz
Yangın Algılama Sistemleri
Yangın Algılama Sistemleri

Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri, duman, yangın, karbon monoksit veya öteki acil durumları idrakladığında olayın kaynağının görsel ve işitsel cihazlarla tespit ederek, insanoğluı uyarmaktadır.

Yangın algılama ve İhbar Sistemlerinin temel işlevi yangın kaynağının kısa sürede bulunarak söndürülmesidir. Yangının deposunın bulunmasındaki süre, dikkate alınmadan meydana getirilen projelendirmeler yada algılama elemanlarının tipinin doğru seçilmemesi sistemin ana işlevini tam olarak yerine getirememesine neden olacaktır. Ek olarak algılayıcı tipinin ortam koşullarına uygun olarak seçilmemesi yanlış alarmlara neden olacağından, sistemin güvenilirliğinin ortadan kalkması sonucunu doğuracaktır.

Sistem, duman detektörlerinden ve ısı detektörlerinden otomatik olarak veya çağrı noktaları veya çekme istasyonları gibi manuel alarm etkinleştirme cihazlarıyla etkinleştirilebilir.

Yangın Alarm sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışması ve görevini yerine getirmesi direkt olarak insan hayatına etki ettiğinden, belirli standartlarda üretilmesi gerekmektedir. Bir yangın alarm sisteminin gerekli standartlarda üretildiği, sahip olduğu sertifikalardan anlaşılabilmektedir. Bu sertifikalar bağlarımsız müesseselar ve akredite laboratuvarları tarafından kontrol edilerek verilmektedir. Ülkemiz, Avrupa Birliği tarafınca belirlenmiş olan Yangın algılama ve suç duyurusu sistemleri için hazırlanmış EN54 başlığı altındaki kalite standartlarına tabidir.

Yangın algılama sistemleri, çalışma şekli ve fonksiyonelliği açısından iki farklı türde üretilmektedir. Bunlardan bir tanesi Adresli diğeri de Konvansiyonel tipte yangın alarm sistemleridir.

Adresli yangın alarm sistemleri; özellikle orta ve büyük tipte işletme veya yapılar için, yangının nereden geldiğini noktasal bazda belirleyebilmek için kullanılır. Bu tip büyük boyutlardaki yapılarda, yangının hangi dedektör yada detektörlerden geldiğini hızlı bir halde belirlemek ve buna uygun aksiyon almak yaşamsal örutubet taşır. Adresli yangın alarm sistemlerinin en temel özelliği; sistemde kullanılan tüm bileşenlerin her birinin özel bir adrese sahip olması ve ana kontrol paneli ile devamlı haberleşiyor olmasıdır. Bu sayede sistemde tüm dedektörlerin anlık durumu ile ilgili data alınabilir. Fonksiyonellik açısından da adresli yangın alarm sistemleri, konvansiyonel ürünlere gore çok daha esnektir ve farklı senaryolar ile sistem tasarlamaya imkân verir.

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri; adresli sistemler kadar elastik bir projelendirme olanağına sahip olmasalar da hem uygun maliyetleri aynı zamanda kolay kurulum ve kullanımları sayesinde özellikle daha minik yapılarda tercih edilmektedir. Sistem dedektör bazında değil bölge (zone) bazında uyarı verir.

 

Yangın alarm sistemleri temel olarak şu bileşenlerden oluşur;

  • Ortamdaki yangın durumunu henüz başlangıç aşamasında iken algılayabilecek dedektörler (optik duman dedektörü, ısı dedektörü, kombine dedektör, gaz dedektörü, ışın tipi dedektör vb.)
  • Yangın durumunun gözle görülmesi durumunda insanların el ile ihbar sistemini aktif etmesine imkân veren yangın butonları
  • Alarm durumunda sesli ve görsel bir şekilde insanların uyarılmasını sağlayan siren ve flaşörler
  • Yangın durumunda farklı bir sistem ile etkileşime geçmek ve bu sistemleri çalıştırmak ya da durdurmak için kullanılan I/O (giriş / çıkış) modülleri
  • Tüm bu sistemi kontrol eden ve yöneten kontrol panelleri.

Yangın Algılama ve Alarm Sistemi Fiyatları 

Yangın algılama ve alarm sistemlerinin fiyatları için bizlere iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz. Kablolama hattı, kullanılacak panel ve dedektörler fiyatta büyük etkendir. Dolayısıyla yapacağımız sistem çalışmasında öncesinde keşif yapmak ve yerinde ürünleri belirlemek daha doğru bir fiyat bütünü oluşturacaktır. Yangın algılama sistemi fiyatı için sizde hemen arayın, ücretsiz keşif hizmetimizden faydalanın. 

Konvansiyonel Yangın Paneli Nedir?

Konvansiyonel yangın panellerinde ihbar, zone diye adlandırılan algılama elemanlarının toplandığı gruptan gelir. Her bölgeye (zone), birden fazla yangın ihbar butonu ve dedektör bağlanabilir. Dedektörler herhangi bir yangın algıladığında ya da ihbar butonuna basıldığında sistem, bağlantılı olduğu zone panelinden bildirim alır. Bu bildirimler bulunduğu bölgedeki sirenleri harekete geçirir, aynı zamanda izleme merkezini de bilgilendirir. Bu şekilde yangının hangi bölgeden geldiği zone paneli üzerinden tespit edilir.

Adresli Yangın Paneli Nedir?

Bu sistemlerde dedektörlerin bağlandığı loop(çevirim) hatları vardır. Panelden bir kablo çıkar ve sıra ile algılama elemanlarını (adresli duman dedektörü, adresli ısı dedektörü, adresli ısı artış hızı dedektörü, adresli giriş modülü, adresli çıkış modülü, vs.) dolaşır. Kullanılan toplam algılama elemanı sayısı eğer kullanılan adresli sistemin bir çevriminin kapasitesinden azsa son algılama elemanından sonrasında kablo yine adresli yangın idrak etme kontrol paneline geri getirilir. Bir çevirimin kapasitesinin üzerinde sayıda algılama elemanı kullanılmışsa ikinci bir çevirim kablosuna geçmek için kablo tekrar panele getirilir. Bir çevirim (loop) hattına kapasitesi oranında dedektör ya da buton bağlanabilmektedir. çoğu zaman adresli yangın alarm sistemlerinin bir çevriminin kapasitesi 120 algılama elemanı yöreındadır. Günümüzde artık elektronik teknolojisinin ve kullanılan elektronik malzemelerin gelişimiyle birlikte artık bu kapasite oranları 200 ve üzeri sayılara çıkabilmektedir.

Loopta bulunan dedektör yahut butonlar kendi içinde bölgelere ayrılabilmektedir. Bununla beraber panel, her bir algılama elemanı ile elektronik olarak konuşarak anlık vaziyet bilgilerini alabilmektedir. Her idrak etme elemanına farklı bir adres, numara verilmiştir. Bu sayede her algılama elemanı ile sistem ayrı şekilde konuşabilmektedir. Örnek olarak bir yangın ihbar butonuna basıldığında önce ilgili buton alarm sinyalini kendi içinde oluşturmakta, daha daha sonra algılama paneline kendi numarası (adresli) ile beraber göndererek haber vermektedir. Adresli yangın alarm paneli ise bu numarayı kendi hafızasındaki ilgili isim ile eşleştirerek ekranda alarm bilgisini bu yangın ihbar butonun yerinin ismi ile beraber göstermektedir. Bu durum, hangi dedektör ya da butondan sinyal geldiğinin tespit edilmesi anlamını taşımaktadır.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın